Mutări mobilă – manipularea mobilierului este partea care necesită cel mai mult timp și efort atunci când ne schimbăm locuința. Mai mult decât atât, este important să acordați timp pentru a vedea care dintre piesele de mobilier merită de fapt să fie mutate și care sunt gata pentru a fi înlocuite). Dacă însă doriți să păstrați mobilierul intact, înainte de toate trebuie să răspundeți la următoarele întrebări:
Este deteriorat?
Pernele sau tapițeria au mai mult de 10 ani?
Este la fel de confortabil, dacă vorbim de pat?
Îmi mai place?
Toate aceste răspunsuri vin ca o confirmare a nevoilor noastre deoarece, uneori, păstrăm mobila din obișnuință sau din motive pur sentimentale. În acest sens, planificarea în detaliu pentru astfel de mutări mobilă este foarte importantă deoarece ne face să ne gândim de două ori la ce merită păstrat sau aruncat. După ce ați parcurs această etapă, urmează munca propriu-zisă. Dar pentru asta, vă sfătuim să aveți la îndemână o trusă de scule, mănuși și materiale de bună calitate pentru ambalare.
Totodată, un transpalet sau paturi pentru mobilier îți vor fi de mare ajutor dacă ai în plan o schimbare a locuinței. Acestea sunt o modalitate excelentă de a face mutarea mobilierului mai ușoară și mai rapidă. Aceste echipamente sunt disponibile pentru în majoritatea magazinelor de profil sau le puteți cumpăra direct de la o firmă mutări mobilă.
Un alt aspect important, vă recomandăm să faceți un inventar al tuturor pieselor de mobilier pe care trebuie să îl împachetați – vă va ajuta să vă dați seama rapid de ce instrumente veți avea nevoie pentru a le dezasambla. Dezasamblarea va fi pasul care va consuma cel mai mult timp, așa că pregătiți toate sculele potrivite înainte de a începe să demontați mobila.
Iată de ce aveți nevoie pentru a dezasambla și împacheta mobilierul:
- folie cu bule;
- huse pentru canapea;
- folie de plastic;
- pungi de plastic care pot fi sigilate pentru piesele de mobilier mai mici, astfel nu vor fi pierdute;
- șurubelniță (luați una electrică);
Odată ce aveți toate uneltele, puteți începe să dezasamblați mobila. Scoateți picioarele mesei, blaturile din sticlă și rafturile. Păstrați șuruburile și șaibele în pungi de plastic și scrieți cărei piese de mobilier îi aparține fiecare. Puteți păstra toate aceste pungi de plastic într-o cutie sau le puteți lipi cu bandă adezivă de mobilierul căruia îi aparțin. Acest pas simplu vă va scuti de multe bătăi de cap atunci când veți începe să le reasamblați în noua casă.
Patul trebuie demontat înainte de a fi transportat
Cel mai bun mod de a muta cadrul de pat este modul în care l-ați achiziționat: în bucăți. Prin urmare, dezasamblați patul și va fi mai ușor și mai sigur de mutat.
Înfășurați mobila în folie de plastic înainte de a o transporta
Unul dintre cele mai bune moduri de a împacheta mobilierul este folosirea foliei cu bule sau folii de plastic. Folia cu bule este excelentă pentru protejarea pieselor delicate de lemn, iar folia de plastic sau husele de canapea din plastic protejează articolele tapițate. Folia cu bule este, de asemenea, ideală pentru protejarea blaturilor din sticlă și a oglinzilor. Atunci când împachetați sticla, o oglindă sau un cadru, colțurile sunt adesea deteriorate, așa că înfășurați marginile cu grijă pentru o protecție suplimentară.
Colțurile ascuțite sunt primele care se strică în timpul transportului. De aceea în camion nu trebuie să existe spațiu suplimentar. Totodată, puneți un material de protecție în jurul colțurilor mesei sau al altor articole cu margini drepte.
În final, nu uitați să măsurați! Înainte de a începe să mutați mobila, trebuie să vă asigurați că toate obiectele mari vor putea fi scoase pe uși, holuri, lifturi sau scări (atât în blocul vechi, cât și în cel nou). Măsurați aceste zone pentru a vă asigura că piesele de mobilier pot fi scoase ușor din casă. S-ar putea să nu fie nevoie să demontați tot mobilierul, însă pentru a scoate piese mari precum canapele, s-ar putea să fie nevoie să scoateți câteva uși.