Mutări rezidențiale: ce trebuie să știi înainte de a te muta într-o casă nouă
Mutări rezidențiale – mutarea într-o casă nouă înseamnă o serie de aspecte de care trebuie să ții cont pentru a te bucura de o tranziție ușoară. În primul rând, este important să faci o serie de verificări și evaluări pentru a te asigura că noua locuință este în condiții bune și mai ales sigură pentru tine și familia ta. Iată câteva aspecte importante pe care ar trebui să le iei în considerare înainte de a face această schimbare:
Primul pas esențial înainte de a te muta într-o casă nouă este să faci o evaluare generală a locuinței. Verifică aspectul exterior și structura pereților, a fundației și a acoperișului pentru eventuale semne de deteriorare sau fisuri.
Dacă ți-ai cumpărat o casă la curte, trebuie să știi că odată cu trecerea timpului, fundația unei case, chiar dacă este bine construită, poate avea crăpături și denivelări. Acestea duc la coroziune, igrasie și alte probleme ce apar într-o casă.
Totodată,dacă ferestrele și ușile sunt uzate, trebuie schimbate, altfel vor exista costuri în plus din cauză că nu există o izolare termică adecvată.
De asemenea, ai grijă să nu fie pete la nivelul pereților sau pe parchet respectiv pardoseală. Acestea apar de regulă din cauza umidității, ciuperci sau alte semne care ar putea indica infiltrații de apă sau deteriorare.
În ceea ce privește sistemul de încălzire – răcire, asigură-te că funcționează corespunzător și că a fost curățat în mod regulat. Totodată, verifică izolația termică și fonică a locuinței. În acest fel, îți vei asigura confortul termic și vei reduce zgomotul din exterior.
Iată ce alte verificări trebuie să faci:
Instalația electrică: asigură-te că instalația electrică este în conformitate cu standardele de siguranță și că nu există fire expuse, prize defecte sau alte probleme care ar putea reprezenta un pericol de incendiu sau de electrocutare.
Instalația de apă: verifică dacă există scurgeri sau alte probleme în instalația de apă. Asigură-te că robineții și conductele funcționează corect și că nu există infiltrații de apă în pereți sau pardoseli.
Un alt aspect important pe care trebuie să-l ai în vedere atunci când te muți într-o casă este existența diverselor materiale periculoase. În locuințele vechi, există uneori materiale periculoase care pot pune în pericol sănătatea locatarilor, spre exemplu, vopsele pe bază de plumb. Vopselele pe bază de plumb utilizate în trecut pot fi prezente în locuințele mai vechi. Inhalarea sau ingestia de praf de plumb poate duce la probleme de sănătate grave, în special la copii. Prin urmare, acordați o atenție deosebită acestui aspect.
De asemenea, trebuie să știi că multe materiale de construcție conțin azbest, cum ar fi țiglele de acoperiș sau izolația. Astfel de materiale pot fi prezente în locuințele mai vechi. Inhalarea fibrelor de azbest cauzează boli respiratorii.
Pentru a evita riscurile pe care aceste materiale periculoase le produc pentru mediu și sănătate, te sfătuim să ceri o evaluare din partea unui specialist. În cazul în care aceste materiale există în locuința ta, este recomandat să te asiguri că le elimini în totalitate. De exemplu, în cazul unei vopsele cu plumb, apelează la o firmă de construcții care să înlocuiască vopseaua cu una nouă.
Totodată, trebuie să știi că în casele vechi pot exista suprafețe afectate de mucegai și ciuperci, în special în cele umede sau cu probleme de izolare. Acestea cauzează probleme respiratorii și alergii.
În concluzie, când vine vorba de mutări rezidențiale, înainte de a face această schimbare, este esențial să efectuezi o evaluare amănunțită a locuinței pentru a identifica eventualele probleme sau pericole. De asemenea, verificarea instalațiilor electrice și a celor de apă, dar și asigurarea că nu există materiale periculoase, te vor ajuta să te asiguri că locuința ta este un mediu sigur și sănătos pentru tine și familia ta.