Mutări internaționale: o relocare într-o altă țară este într-adevăr o experiență incitantă, dar și complexă, deoarece atrage după sine o serie de aspecte și reguli de luat în considerare, mai ales, în ceea ce privește costurile de mutare și transport, asigurarea bunurilor, taxele vamale etc. De aceea, înainte de a lua decizia de a te muta într-o altă țară, este important să ai în vedere informațiile de mai jos pentru a face o tranziție ușoară și pentru a te bucura de noua ta casă. Iată ce trebuie să știi:
Costul de transport al bunurilor personale
Aceasta este o cheltuială majoră în procesul de mutare. Trebuie să știi că firmele de mutări mobilă și transport pun la dispoziție diferite opțiuni, cum ar fi transportul pe cale aeriană sau pe cale maritimă. În ceea ce privește costurile, acestea variază în funcție de cantitatea de bunuri, distanța, dar și de modalitatea de transport aleasă.
Taxe vamale și de import
Multe țări impun taxe vamale și taxe de import pentru bunurile aduse în țară. De aceea te sfătuim să te informezi din timp și în detaliu cu privire la aceste taxe pentru a nu fi luat prin surprindere.
Cheltuieli pentru documente și formalități
Obținerea vizelor, a permiselor de ședere și a altor documente necesare înseamnă taxe și cheltuieli administrative în plus. Așadar, ține cont de acest lucru și asigură-te că dispui de banii necesari dacă îți dorești să te muți într-o altă țară într-un timp relativ scurt.
Căutarea unei locuințe
Când vine vorba de mutări internaționale, trebuie să te ocupi din timp de găsirea unui apartament sau cameră cu chirie – înainte cu cel puțin o lună de plecarea în țara respectivă. În acest fel vei putea alege fără grabă zona în care dorești să locuiești și genul de apartament în care să te simți ca acasă.
Totodată, trebuie să ai în vedere că o chirie sau costul de achiziție a unei locuințe variază considerabil în funcție de locație și facilități, în centru de obicei chiriile sunt mai mari decât la periferie.
Cheltuieli pentru relocare
Dacă te muți pentru un nou job, este posibil ca angajatorul să îți ofere anumite beneficii pentru a acoperi cheltuielile de chirie sau transport către sediul firmei la care vei lucra. Așadar, îți sugerăm să ai o discuție cu angajatorul tău pentru a vedea de opțiuni ai.
Costul vieții
Cheltuielile de zi cu zi, cum ar fi mâncarea, transportul, serviciile publice sau cele de divertisment, pot varia și ele considerabil de la o țară la alta. De aceea este important să îți faci o idee despre costurile medii din orașul sau zona în care te intenționezi să te muți.
Asigurările de sănătate și alte asigurări
Unele țări cer asigurări de sănătate obligatorii, iar costurile acestora în unele cazuri sunt semnificative. Așadar, asigură-te că te informezi din timp cu privire la cerințele locale și costurile ce țin de acestea.
Schimb valutar și taxe bancare
Dacă vei dispune de venituri într-o altă monedă, va trebui să iei în considerare fluctuațiile ratei de schimb și eventualele taxe bancare pentru transferuri internaționale.
Cheltuieli legate de limbă și integrare
Dacă limba vorbită în noua țară este diferită, este bine să urmezi câteva cursuri de limbă străină pentru a te integra mai bine. Și acest aspect înseamnă costuri suplimentare.
În final, înainte de a te muta, este recomandat să faci o analiză financiară detaliată a bugetului tău pentru a te asigura că ești pregătit pentru toate costurile implicate în relocarea într-o altă țară.
Spre exemplu, o consultare cu experți în domeniul financiar te va ajuta să iei decizii informate și să eviți surprizele neplăcute ce pot apărea pe parcursul procesului de mutare.