Relocare: cum să te muți eficient și fără stres
Relocare: mutarea într-o locuință nouă este de regulă un proces anevoios care implică o serie de etape: ambalare și împachetare bunuri, transport, închiriere spații de depozitare etc. De aceea, pentru a face tranziția cât mai lină posibil, ți-am pregătit câteva sfaturi și informații despre fiecare etapă a procesului, ce te vor ajuta să nu ai parte de neplăceri în tot acest proces de relocare. Iată ce pași trebuie să ai în vedere înainte de a începe mutarea propriu-zisă:
Mai întâi, ai nevoie de un plan detaliat a ceea ce ai de făcut înainte de mutare. Fă o listă care să includă detalii despre procesul de mutare, rezilierea serviciilor în vechea locuință și activarea lor în noua locație.
După ce ai întocmit această listă, urmează prima etapă: ambalarea lucrurilor personale.
Etichetează fiecare cutie cu conținutul și camera în care va fi depozitată. Ambalează obiectele fragile cu grijă și protejează-le cu folie cu bule pentru a preveni deteriorarea acestora în timpul transportului.
Un alt aspect important pe care trebuie să-l ai în vedere este curățarea și igienizarea locuinței. De aceea, înainte de a părăsi vechea locuință, efectuează curățenie și fă reparații minore. Acest lucru te va ajuta să recuperezi garanția de închiriere, dacă apartamentul a fost închiriat, dar și să creezi un mediu primitor pentru viitorii locatari.
O altă etapă importantă este colaborarea cu o firmă de mutări mobilă. Asigură-te că alegi una profesionistă și că pui, totodată, la dispoziția personalului informații despre cum vrei să se deruleze acest proces de relocare. Așadar, dacă folosești o echipă de mutare profesionistă, asigură-te că supraveghezi procesul și comunici clar cerințele specifice. Acest lucru va reduce riscul de pierdere sau de deteriorare a bunurilor.
Trebuie să știi că există firme de mutări mobilă care pun la dispoziția clienților spații de depozitare de diferite mărimi, și pe perioade mai scurte sau mai lungi, în funcție de necesitățile clienților. Aceste spații de depozitare dispun de sisteme de supraveghere, astfel că bunurile tale vor fi păstrate în siguranță.
Totodată, dacă trebuie să muți piese grele de mobilier sau de mari dimensiuni și blocul nu dispune de un lift de marfă, poți închiria stair climber, sau pianoplan, cu care se pot transporta foarte ușor pe scări astfel de obiecte grele și voluminoase.
O altă etapă importantă ține de perioada imediat următoare relocării. În acest sens, te sfătuim să ai la îndemână lucruri esențiale, precum documente importante, medicamente și obiecte de valoare. Acest lucru te va ajuta să faci față primelor zile în noua locuință fără stres.
Cea din urmă etapă, înainte de a pleca din vechea locuință, este verificarea finală. Înainte de a pleca definitiv, fă o ultimă verificare pentru a te asigura că nu ai uitat nimic. Închide toate ferestrele și oprește toate utilitățile.
Iată și o serie de pași pe care trebuie să ai în vedere după mutare:
Dezambalare sistematică: după ce ai ajuns în noua locuință, fă dezambalarea obiectelor personale în mod sistematic. Spre exemplu, desfă cutiile în etape. Acest lucru te va ajuta să-ți organizezi mai eficient spațiul și de a-l păstra ordonat.
Conectarea la utilități: asigură-te că serviciile de electricitate, apă, gaz sau internet sunt activate în noua locuință. Acest lucru te ajută să te simți rapid ca acasă.
Familiarizarea cu noul cartier: Ia-ți timp să explorezi zona din jurul noii tale locuințe. Descoperă magazinele din care îți faci de obicei cumpărăturile, dar și alte resurse care îți pot ușura viața de zi cu zi.
În final, o relocare, fie că este în același cartier sau în alt oraș, rămâne totuși o provocare, deoarece trebuie să te organizezi foarte bine. De aceea, trebuie să planifici din timp și în detaliu tot acest proces. În acest fel te vei putea bucura de o tranziție mai ușoară în noua ta casă.